Jag behöver färsk statistik om hjärtsvikt i Sverige och internationellt.

2011/03/19

”Hjärtsvikt” innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt blod som det ska, men eftersom både symptom och orsak kan variera kan det vara svårt att få fram statistik. På http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hjartsvikt/ kan man läsa att det för läkare i många fall är svårt att vara helt säker på diagnosen. Det kan finnas människor som har fått diagnosen felaktigt, medan andra kan ha sjukdomen utan att ha fått rätt diagnos.

I Sverige är det Socialstyrelsen som har hand om hälso- och sjukvårdsstatistik. På deras hemsida http://www.socialstyrelsen.se/statistik kan man söka statistik efter ämne eller göra uttag från myndighetens statistikdatabas. I statistikdatabasen finns en avdelning som heter ”Diagnoser i sluten vård”. Där kan du enkelt få fram hur många som i sluten vård har fått diagnosen hjärtsvikt fram t.o.m. 2009.

Internationell statistik är svårare. Det går ofta att få fram statistik för enskilda länder genom motsvarande myndigheter, men en överblick är svår att få. Världshälsoorganisationen (WHO) sammanställer statistik för hela världen men inte över just hjärtsvikt (den engelska termen är ”heart failure”). En sammanställning som dock kan vara intressant är den över hur spridda vissa sjukdomar är: http://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/estimates_country/en/index.html Hjärtsvikt finns inte med som en kategori, men t.ex. ”inflammatory heart diseases” kan orsaka hjärtsvikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: