Har en vän som nyligen flyttat till Örnsköldsvik. Han fyller år snart och jag funderar på att ge honom en bok om Höga kusten med omnejd. Har ni några tips på böcker?

2011/03/15

Har tittat bland de böcker som finns att köpa om Höga kusten på Adlibris, och där finns:
Höga kusten av Margareta Bergvall och Lars G. Candell, utg. 2002, tr. 2006, på förlag Skule Naturum, 71 sidor. ISBN 916311965X
Recension i Bibliotekstjänst databas:
”De så kallade världsarven blir allt fler. Våren 2002 fanns 721 stycken, varav 554 kulturvärldsarv och 144 naturvärldsarv. Höga kusten, Ångermanlands brantkust, fick status som världsarv år 2000. Den ligger i Västernorrlands län, inom Kramfors och Örnsköldsviks kommuner. Uttrycket Höga kusten myntades i början av 1970-talet. I den här boken möter vi området i all dess mångfald. Informativa texter och ett generöst bildflöde berättar om varjehanda, om flora och fauna, vettiga besöksmål, naturreservat, fiskelägen, kultur och mycket annat. Turistbyråer (tendensen till turistisk överexploatering är generellt taget ett problem för världsarven jorden över) förtecknas också. Boken täcker väl in sitt ämne och är nyttigt vägledande.”

och så finns
Höga kusten – Land Sea & Phenomena av Bo R Holmberg, pris 373 kr.
som är ett bildverk på 200 s med svensk och engelsk parallelltext, utg. 2010 på förlag magasin Höga Kusten Publishing. ISBN 9163368005
Recension av den:
”Boken är ett fotogalleri över Höga kusten, området mellan Härnösand och Skagsudde längs Norrlandskusten. Det är stämningsfulla, vackra och levande bilder från området, under alla årstider. Här finns bilder från Bönhamn, Trysunda, Ulvön, Rotsidan, Skuleberget och många andra platser. Det är fint komponerade fotografier, översiktsbilder liksom detaljerade närbilder. Det är vackra naturfoton, likväl som bilder av byggnader och kulturområden. Bilderna håller genomgående hög kvalitet. Boken har en kort inledningstext om Höga kusten samt korta skrönor vid vissa geografiska avsnitt. Alla texter är både på svenska och engelska. Det finns en karta som visar var fotografierna är tagna. Tolv fotografer/författare är inblandade, de flesta med anknytning till Höga kusten. Boken har presentformat och är tryckt på ett tjockare högkvalitetspapper.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: