Ur röda rummet, Stockholm i fågelperspektiv har jag en fråga, vet ej om ni kan svara, men frågar ändå. Beskrivningen av ämbetsverken kan beskrivas som en satir. Varför?

2011/03/04

Ja, Röda Rummet anses ju samhällssatir helt och hållet.
Antagligen har helt klart för dig vad satir är, men för säkerhets skull lägger jag med länken till satir ur Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Satir

På Strindbergmuséets sida finns en text om Röda Rummet som du kanske kan använda
http://www.strindbergsmuseet.se/verken3.html

Har försökt leta efter bra förklaringar om första kapitlet och beskrivningen av ämbetsverk som satir i böckerna här på biblioteket.

I boken ”Studiehandledning till August Strindberg Röda rummet” av Sten Lundberg och Erland Norin, utg. 1971, finns på sid. 14 följande formulering om kapitel 1 och samtalet mellan häradshövding Falk och litteratören Struve.
”Samtalet mellan de båda männen glider in på byråkratin i samhället. Interiörerna från svenska ämbetsverk med underliga namn är festliga. Allt utsätts för angrepp. Pengar rinnger bort genom slarv, lathet och korruption. Det mekaniserade livet i förvaltningarna stryper människorna.”

I boken ”Perspektiv på Röda rummet” av Erland och Ulla-Britta Lagerroth, utg. 1971, står på sid 142:
”I ämbetsmannavärlden, berättar Falk för Struve i bokens första kapitel, möter han ständigt gamla bekanta. ‘Men större ändå blev min överraskning då jag fick se Kammarförvanten från Skatternas påläggande komma inpromenerande och här sätta sig i aktuariens rum och skinnstol och göra sig lika hemmastadd som jag har sett honom på förra stället.’ Och inte bara i ämbetsvärlden är dessa mäktiga hemmastadda, lika mycket i arbetarrörelsen. I sekreteraren i Nordstjernan igenkänner Falk ‘en arvodist från det stora kollegiet’.
Detta har naturligtvis främst en satirisk relevant, att visa att det är samma individer som över allt utgör The Etsablishment, den bestämmande oligarkien. ”

Så vad ska man säga som förklaring till varför beskrivningarna av ämbetsverken kallas satir – beskrivningarna av tjänstemännen och verksamheterna där är ironiska och löjeväckande, bara namnet på myndigheten där Arvid Falk arbetat, Kollegiet för utbetalande av ämbetsmännens löner, anger att det är fråga om satir. – tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: