Ordet skola betydde väl egentligen fritid i det gamla Grekland ? Jag kan inte hitta det i någon bok. Vill gärna få en språklig förklaring på ordet !

2011/02/20

I Svensk etymologisk ordbok  läser jag:

Det grekiska ordet betyder eg vila (varifrån även bet. tröghet, lättja) o brukades sedermera även om den vila o underhållning som filosofskolorna skänkte; slutligen också om själva lokalen.

I en artikel i Svenska Dagbladet 11 feb 2011 kan man bland annat läsa:

Aristokraterna kunde däremot viga sig åt scholé – upprinnelsen till vårt ord skola, vilket var en slags skapande ledighet eller fritid. För Aristoteles var arbetet något som stod i vägen för människors självförverkligande eftersom det stal tid och kraft från den utveckling av dygder som var människans sanna bestämmelse. Idealet var en typ av självständighet, en självtillräcklighet som den som måste arbeta saknade. Aristoteles uppfattar inte arbetet som en del av det lyckliga livet. Lyckan är snarare något som kan realiseras genom fritid (scholé). Med fritid menar Aristoteles inte ett overksamt liv, men en tid som används till att förverkliga specifikt mänskliga egenskaper och då särskilt de intellektuella.

I Elias Wesséns etymologiska ordbok står följande:
Skola ..av medeltidslatinet schola; ytterst av grekiskan skholé fritid (från kroppsarbete); vila och underhållning i andliga sysselsättningar.

För övrigt har Svenska Akademiens Ordbok, 1973, bd 26, många olika förklaringar till vad ordet skola kan betyda och hur det används.

Annonser

2 Responses to “Ordet skola betydde väl egentligen fritid i det gamla Grekland ? Jag kan inte hitta det i någon bok. Vill gärna få en språklig förklaring på ordet !”

  1. yalda Says:

    hej
    jag har en frga om den gamla grekland
    varf;r s’ger vi att forntiden har slut och historien b;rjaar med de gamla grekarna


  2. […] Skola betyder frihet på grekiska. När grekerna som hade varit ute på sina långa resor och kom tillbaka, längtade de efter att få läsa och lära sig mer. De slukade matte, filosofi och historieböckerna utan att någon behövde ge läxor. Skolan blev alltså som en sorts vila och underhållning. Aristoteles menade att arbete stod i vägen för människornas självförverkligande. De hade istället fritid att utveckla framförallt sina intellektuella sidor.  […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: