Var kan jag hitta fakta om drottning Filippa?

2011/01/08

Jag antar att du menar drottning Filippa av England (född 1394, död 1430) som var drottning över Sverige, Danmark och Norge.

Snabba fakta hittar du enklast genom att gå till ett referenslexikon, som t.ex. Nationalencyklopedin eller Wikipedia. Tänk på att vara extra källkritisk om du använder Wikipedia eller andra källor på nätet.

Eftersom Filippa var drottning och levde på medeltiden bör du i första hand gå till historiska översiktsverk som behandlar medeltiden. Ibland finns dessa i flera band, men titta i innehållsförteckningen för att hitta rätt del. Tänk på att titta efter så nya böcker som möjligt.
Det finns även allmänna översiktsverk som behandlar historiska skeenden över tid, de är inte lika specifika och om du vill ha mer information ska du alltså titta efter ett verk som behandlar just medeltiden. Källhänvisningarna i historiska översiktsverk kan ta dig vidare i jakten på fakta.

Historiska översiktsverk som handlar om Sverige hittar du på hylla ”Kc” i biblioteket. Fråga en bibliotekarie på ditt bibliotek om du är osäker!
Det finns vanligtvis mycket skrivet om den svenska medeltiden.

En bok som jag kan tipsa om är ”Sveriges historia medeltiden” från 2002 av Dick Harrison. Jag kan inte svara på hur mycket den behandlar Filippa av England men den handlar om tiden mellan 1060-1520.

Du kan också titta efter Philippa of Lancaster eller Philippa of England i böcker på den engelska historiahyllan ”Ke”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: