Vart tar fisen eller den gas vi har i magen vägen om vi inte fiser?

2010/12/25

Alla har gaser i magen

Alla har en viss mängd gas i magen och tarmarna. Gasen består dels av nedsvald luft, dels av gas som produceras av bakterierna i tjocktarmen. Tillsammans blir det cirka en halv till en och en halv liter gas per dygn. De besvär som man kan få av gaser är rapningar, en känsla av uppspändhet och buller i magen, ont i magen samt att gasen kommer ut genom ändtarmen. Ofta känns det lite genant att prata om gaser i magen, och därför pratas det inte så mycket om det. Fler än var tionde svensk har besvär av för mycket gaser. Gasen lämnar magen och tarmarna antingen genom munnen eller ändtarmen. En liten del av gasen kan också tas upp av blodet och lämnar kroppen med utandningsluften. Framför allt under natten släpper tarmen ut en hel del gas utan att man märker det. De allra flesta tycker att det är pinsamt att släppa sig, och det gör att många är bekymrade över att ha mycket gaser i tarmen.

Informationen är hämtad från Västra Götalands regionens sjukvårdsupplysning och ger en förklaring till vad som händer med gasen i magen.

http://vard.vgregion.se/sv/Sjukdomar-och-besvar/Sjukdomar/Sjukvardsradgivningen/?CatId=39384&ChapId=39386

Annonser

One Response to “Vart tar fisen eller den gas vi har i magen vägen om vi inte fiser?”


  1. […] This post was mentioned on Twitter by RegionbibliotekSthlm. RegionbibliotekSthlm said: Frågor på bibliotek: Vart tar fisen vägen om man inte släpper sig? http://bit.ly/eh1zGW […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: