Om man förfryser händerna, vilken temperatur har då handen. Alltså om man skulle ta tempen på blodet i handen är blodet minusgrader, eller nån annan temperatur och vilken temp har huden?

2010/12/03

Temperaturen i handens blod beror på hur förfrusen man hunnit bli. Man räknar att handen är förfrusen när blodet är -0,6 grader och hudtemperaturen understiger -2 grader. Gradantalet har varierat något på olika internetsidor, men FOI och SMHI känns pålitliga 😉

http://www.foi.se/FOI/templates/Page____364.aspx

http://www.smhi.se/weatherCacheSMHI2/fjallvader/infofjallprog.htm

Enligt Nationalencyklopedin kan förfrysningar uppstå även vid plusgrader i huden:

Frostknöl är ett rödblått hudutslag som beror på inverkan av kyla (förekommer också vid temperaturer över 0 °C) samt en viss inflammatorisk reaktion i huden. Förändringen kan bli kronisk med ett större inslag av inflammatoriska förändringar i underliggande vävnader samt sår- och ärrbildning. Frostknölar förekommer oftast på benen och är vanligare hos kvinnor än hos män. Livbåtsfot och skyttegravsfot orsakas av kyla i kombination med fukt och immobilisering (KFI-skada). De förekommer också vid temperaturer över 0 °C och leder till omfattande vävnadsdöd. Frostskador, som uppträder vid temperaturer under 0 °C, indelas i ytliga frostskador, som endast omfattar det yttersta hudlagret, och djupa frostskador, som även omfattar underliggande vävnad såsom fett, muskulatur och ben. Ytliga frostskador drabbar ofta ansiktets hud, näsa, öron och ibland ögats hornhinna. En djup frostskada drabbar oftast extremiteterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: