Vi har jobbat med äpplen i klassen och lärt oss jättemycket, men har några frågor som vi undrar över. Frukten stavas ju äpple, men varför heter det då inte äppleträd eller äpplemos? En andra fråga är varför använder man ett kort vokal (ä) i ordet äpple. Vi vet att det ska vara så när vokalen följs av två konsonanter, men i ordet äpple är det tre konsonanter som kommer efter vokalen. Gäller regeln även när det är fler än två konsonanter som följer efter vokalen?

2010/11/28

Så här säger Institutet för språk och folkminnen om böjningen av ordet äpple:
”fråga
Hur böjs ordet äpple? Och heter det äppelmos eller äpplemos?
svar
Äpple böjs ett äpple, äpplet, flera äpplen, äpplena.
Regionalt förekommer också andra former. I sydsvenskt och västsvenskt talspråk heter det ofta flera äpple. I finlandssvenskt talspråk heter det ett äppel, flera äppel.

Äpplemos, äpplesaft, äppleträd o.s.v. är normalformer i Sydsverige, medan äppelmos, äppelsaft, äppelträd är vanliga i resten av landet. ”

Angående uttalet av ordet äpple och kort vokal efter 3 konsonater finns det ju fler exempel som t.ex. ängslig, ärtskida.
I boken ”Svenska akademiens språklära” står det att:

”I mångas – numera kanske de flestas – språkbruk sammanfaller kort ‘e’ och kort ‘ä’, så att ‘lett’ (av le) och ‘lätt’ uttalas lika, liksom ‘sett’ och ‘sätt’ eller ‘vett’ och ‘vätt’ (av väta).”

Men om ni vill forska vidare kan ni skicka frågan till någon språkexpert, t.ex. ”Institutet för språk och folkminnen” ovan som har en frågelåda.
http://www.sprakradet.se/servlet/GetDoc?meta_id=1950

Annonser

One Response to “Vi har jobbat med äpplen i klassen och lärt oss jättemycket, men har några frågor som vi undrar över. Frukten stavas ju äpple, men varför heter det då inte äppleträd eller äpplemos? En andra fråga är varför använder man ett kort vokal (ä) i ordet äpple. Vi vet att det ska vara så när vokalen följs av två konsonanter, men i ordet äpple är det tre konsonanter som kommer efter vokalen. Gäller regeln även när det är fler än två konsonanter som följer efter vokalen?”

  1. Jakob Says:

    Regeln om två konsonanter vid kort vokal är lite krångligare än vad man först kan tro. Den handlar bara om betonade stavelser (stavelse är en del av ordet som man kan säga utan att behöva säga resten av ordet). Kort vokal i en betonad stavelse följs alltid av två likadana konsonanter. Den tredje konsonanten i äpple, l, hör till nästa stavelse: testa att säg äpp-le.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: