Vi har en läxuppgift om biblioteket. Vilka deltar i verksamheten? Har man någon speciell utbildning? Vilka lagar styr verksamheten?

2010/08/30

Du har fått en läxa om bibliotek och dess verksamhet. Det finns många olika slags bibliotek, men de flesta bibliotek i Sverige (nästan alla) är finansierade via skattemedel, det gäller till exempel folkbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, universitets- och högskolebibliotek.

Jag ger dig några länkar så kan du gå vidare själv:

Om utbildning för att arbeta som bibliotekarie på bibliotek:

https://www.studera.nu/studera/3022.html

Statistik när det gäller bibliotekens verksamhet kan du finna i kulturrådets årsrapporter, det finns länkar till de senaste årens rapporter här (klickar du exempelvis på ”Bibliotek 2009” i högerspalten kommer en sida upp där du längre ner kan ladda hem hela eller delar av rapporten till egen dator):

http://www.kulturradet.se/sv/statistik/bibliotek/

För bibliotek finansierade med skattepengar gäller bibliotekslagen. Den hittar du här, där det också står skrivet vem som ansvarar för ”biblioteken”.

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1996:1596

En uppfattning om hur de olika biblioteken fungerar / definieras (en del bibliotek har till exempel ofta inga egna boksamlingar som till exempel länsbiblioteken) kan du få genom att läsa denna artikel i wikipedia:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bibliotek

De olika biblioteken styrs genom verksamhetsplaner. Beroende på vilken huvudman /den som bestämmer över biblioteket/ kan man söka verksamhetsplaner för ett folkbibliotek i en kommun, på den kommunens hemsida, för ett länsbibliotek på det landstings hemsida som länsbiblioteket tillhör. Du får leta bland kommunernas, högskolorna med fleras hemsidor. Ett exempel har du här:

http://www.nll.se/webb/Kultur–och-utbildning/Norrbottens-lansbibliotek/Verksamhet/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: