I SVT sänds just nu en serie som heter: ”In Treament” med Gabriel Byrne i huvudrollen. Finns det några böcker på svenska som påminner om denna TV serie?

2010/07/20

Här kommer några böcker du kanske kommer gilla:

Axline, Virginia M Dibs söker sig själv – personlighetsutveckling genom lekterapi 2001. Dibs är fem år och till besvär för sina lärare och sin omgivning. Hans mamma kan hålla honom i skolan endast tack vare inflytelserika kontakter. Läkarna kan inte komma pojken så nära att de kan ställa en diagnos. Är han utvecklingsstörd? Är det en fråga om psykos eller en hjärnskada?
I detta skede kommer bokens författarinna in, och hon startar en lekterapibehandling med Dibs. Ingen kan undgå att känna värmen och engagemanget hos författarinnan eller att fatta tillgivenhet för pojken för hans beslutsamhet och mod. Boken kan läsas som en thriller; spänningen är inte av yttre art – det är blottläggandet av det psykologiska förloppet som fängslar. Framställningen är allt igenom autentisk och skildrar pojkens nästan omärkliga, gradvisa tillfrisknande.

Jong, Erica Rädd att flyga 1975. En modern klassiker där vi bland annat får följa med Isadora på psykologkonferens. Chockerade med sitt sexuella innehåll när den kom ut. Många psykologer intrasslade i privata och professionella relationer med varandra.

Lindberg, Stefan Min terapi 2002. Ivar vaknar upp på ett hem. Han har svårt att minnas vad som hänt. Minnesbilderna börjar så småningom återvända. Samtidigt finns det ett liv runt omkring honom på hemmet. Han tvingas att försöka få ihop delarna i sitt liv till en helhet.

Lindqvist, Inga-Lina – Mirakelkuren : en komedi 2007. Boken är den första delen i en planerad trilogi. Tillsammans med läkaren Lars driver terapeuterna och makarna Jelena och Tim företaget Livskunskap.com. När Lars blir förälskad i en yngre kvinna och lämnar sin fru, drar han sig ur firman. Han ersätts av den karismatiske prästen Ludvig.

Thompson, Alicia Vad är det för fel på dig? 2010. Leigh Nolan är en artonårig tjej som studerar psykologi på college. Nu har hon fått i uppgift att göra en analys av hur det går för henne under det första året utifrån den kunskap hon har fått. Varje kapitel i boken har ett psykologiskt tillstånd som rubrik.

För övrigt så bygger In Treatment på den israeliska serien Hos terapeuten eller BeTipul som sändes 2009 på Axess TV. Kan vara värt att kolla upp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: