Jag är ute efter hur varmt det kan bli i solen en riktigt varm sommardag i Sverige, alltså då det är ca 30 grader i skuggan. Finns det någon tumregel på skillnaden i temp. mellan sol och skugga, eller går det att säga generellt differensen däremellan. Blir det någonsin 50 grader i solen? Jag menar alltså i öppen miljö utomhus, i bil och på andra platser kan det ju bli mera.

2010/07/08

Här kommer svaret från meteorologen Lennart Wern:

Det vi är ute efter att mäta är luftens temperatur och för att kunna göra det placerar vi termometern skyddad från solstrålning och nederbörd. Den varmaste vi mätt i Sverige är +38 grader. En termometer utanför ett fönster kan också visa fel även om det är skugga eftersom det kan läcka lite värme från fönstret.

Om man placerar termometern så den är utsatt för solstrålning mäter man termometerns förmåga att uppta solstrålning inte temperaturen i luften. Hur varmt det kan bli i en bil beror bl a på bilens färg, svarta bilar blir varamare än kalla bilar och hur länge det varit solsken.

Man upplever också att det är varmare ute när solen skiner jämfört med när det är skugga även om luften håller samma gradantal eftersom du påverkas av solens strålar. Vilken temperatur du upplever beror också på vinden, ju mer det blåser desto kallare känns det.

Hoppas du blev klokare av detta svar.

Du kanske är intresserad av vår tidning Väder och Vatten, se denna länk:
http://www.smhi.se/Produkter-och-tjanster/professionella-tjanster/statistik-och-data/vader-och-vatten-1.10945

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: