Jag är intresserad av att använda ogräs till matlagning, men hur jag än letar kan jag inte säkert hitta om bladen från arterna ryssgubbe och mjölkört är ätliga och vad man i så fall kan göra av dem.

2010/06/26

Korta svar på dina frågor finns på naturhistoriska riksmuseets databas ”Den virtuella floran” http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html

För ryssgubbe alt namn Rysskål (latin: Bunias orientalis) anges:
Användning. Retzius (1806) uppger att de ”unga nyss upskjutande stjelkarne ätas af Ryssar, och de späda bladen kunna nyttjas i Grönkål”.

För mjölkört, öven känd som mjölke och rallarros (latin: Epilobium angustifolium) anges:
Användning. Fröhåren samlades förr och användes som stoppningsmaterial. Under 1700-talet gjordes försök med att använda fröhår från mjölke och jolster (Salix pentandra) istället för bomull och Liungquist skriver i Påfund til den Svenska Bomullens ränsning och redande (Kongliga Wetenskapsacademiens Handlingar, 1745) att ”Ullen blifver ren och hvit som en snö, samt len som det finaste silke”. Enligt Retzius (1806) kan späda skott ätas som sparris (Asparagus officinalis) och rötterna kan torkas, malas och användas till nödbröd.

Bland böcker om ätliga växter berättas även att bladen har torkats och använts till té (exempelvis ”Ätliga växter i skog och mark av Anne Nilsson eller ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: