Finns någon bok eller tips och råd om hur man på bästa sätt magasinerar gamla handskrivna böcker eller gamla böcker dvs skyddar mot effekter som försämrar all sorts papper? Hur magasinerar kungliga biblioteket sina gamla handskrivna böcker? Är det ett speciellt ämne de använder?

2010/05/03

Gamla handlingar från 1800-talet innehåller oftast lumppapper som i sig är betydligt mer arkivbeständigt än nyare papper. Det framgår inte av din fråga hur gamla de handskrivna böckerna är men generellt gäller att inte utsätta gamla arkivhandlingar för solljus och allt för stark värme, inte heller för torrt utan hellre i rum med svalare temperatur, typ källare, dock inte fuktig!
KB och andra centrala arkiv har ju handlingar som ofta är unika och därför har man satsat på speciella luftfuktare som dygnet runt ser till att temp. och fuktighet är exakt densamma. Men det kan man ju inte begära av en privat arkivsamlare.

Skulle dina handskrivna böcker vara i väldigt dåligt skick, att pappret är på väg att smulas sönder etc. kan det vara en idé att kopiera de på arkivbeständigt, syrafritt papper. Men det är ju en kostnad du får väga in om det är många böcker.

Louise Högberg gav 2004 ut boken ”Arkivera” där du under rubriken Arkivbeständigt material” kan läsa lite mer! Och du kan alldeles säkert be om råd på något museum, ex vis Nordiska museet eller ditt närmaste länsmuseum!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: