Vi på skolan undrar vad det finns för information om internationella/nationella/ läsdagen? Har letat med ljus och lykta men har inte hittat något.

2009/11/05

Hej

Jag ställde frågan till Svenska Barnboksinstitutet och fick följande svar:

Vecka 46 – Barnboksvecka

Bakgrund

1933 anordnades de första ”Ungdomens bokdagar” och sedan 1987 har en barnboksvecka firats varje år med startskott vecka 43, men vissa har valt att förlägga veckan senare under hösten. Veckan var till en början ett samarbete mellan Svenska barnboksinstitutet (SBI), Bokbranschens marknadsinstitut AB (BMI), Statens kulturråd, Svensk biblioteksförening (då Sveriges Allmänna Biblioteksförening (SAB) och Författarcentrum Öst. Skollovet i samband med Allhelgonahelgen gjorde det svårt att samarbeta med skolan därför beslöt man 1999 att flytta den rekommenderade barnboksveckan till vecka 46.

Torsdagen i vecka 46 en nationell läsdag

Från en av SBI:s samarbetspartners kring hundraårsjubileet för Barnbiblioteket Saga 1999 – Lärarförbundet – kom idén om en nationell läsdag för den svenska skolan. Den 18/11 1999 utropade SBI torsdagen i vecka 46 till en nationell läsdag för landets alla skolor. Eftersom det var jubileumsår för Sagabiblioteket beslöts att dagen skulle firas ”till minnet av lärarnas tidiga satsning på god läsning för alla skolbarn”. Den nationella läsdagen permanentades därefter, och infaller alltid torsdagen i vecka 46.

Varje kommun, bibliotek och skola avgör själv hur barnboksveckan och läsdagen skall manifesteras, och på de flesta håll runt om i landet hålls många aktiviteter med läsfrämjande syfte.

Annonser

One Response to “Vi på skolan undrar vad det finns för information om internationella/nationella/ läsdagen? Har letat med ljus och lykta men har inte hittat något.”

  1. JackH Says:

    men det är förbaskat sorgligt att bokbranschen skiter i denna dag. ingen info hos svensk bokhandel eller bokus eller adlibris. pinsamt. det enda initiativet kommer från maria tomsby på facebook.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: