När någonting ligger en i fatet, trodde jag var positivt. Har jag helt fel?

2009/08/26

Ja – tyvärr har du fel. Om något ligger dig i fatet så är det något som är ”belastande” . Det finns böcker på biblioteken om ordsrpåk och talesätt, men jag googlade på uttrycket och kom fram till en artikel från DNs språkspalt: http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/en-black-om-foten-kan-ligga-en-i-fatet-1.572615 författad av Catharina Grünbaum:
….” Att något ligger någon i fatet innebär att detta något är en belastning för personen i fråga: ”Hans tidigare medlemskap i en satanistförening kom att ligga honom i fatet när han sökte uppdraget som kyrkvärd.”

Fatet i fråga är bara en vanlig tallrik med mat. Vad som åsyftas är att det ligger något kvar på (eller i) fatet, något man inte har ätit upp. Och äta upp skulle man ju förr, vare sig man ville eller inte. Trilskades man med gröten kunde den ställas undan och tas fram, kall, till nästa måltid, och inte förrän den var förtärd fick man ge sig på den övriga maten.

Nu är uttrycket ligga någon i fatet mycket äldre än våra morföräldrars barndomstrauman, men innebörden är densamma: att något finns kvar som är personen i fråga till nackdel.

Man kan jämföra med uttrycket det kommer du att få äta upp!, som ju säger att något man sagt eller gjort kommer att göra sig påmint, och inte på ett trevligt sätt.”

Annonser

3 Responses to “När någonting ligger en i fatet, trodde jag var positivt. Har jag helt fel?”

 1. benny Says:

  ”Ligger inte dig i fatet” menas, du har ingen fördel av detta.
  ”Ligger dig i fatet” är en gjuten bonafide. Något som är dig serverat, en lobb vid nät, en straffspark.

  Du har helt rätt i ruta a.

 2. benny Says:

  ”kommer du att få äta upp” kan härledas från Arboga, nåt som kommer surt efter. Detta efter att en svensk arme njöt så vida pass av den goda pilsnern där att dom blev påsatta av en morgonpigg norsk styrka, som dunkade på svennarna duktigt i arla bakfyllestund.

 3. Nej sluta Says:

  Ni har fel.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: