Jag läser förvandlingen skom är skriven av Franz Kafka och undrar vilken epok den har under den tiden som den skrevs är dt Realismen och varför den är typisk för sin epok?

2009/05/02

Just Franz Kafka är lite lurig att passa in i någon specifik epok eftersom han var väldigt banbrytande på det sätt han skrev men också om vad han skrev. Han blev snarare mönsterbildande för den modernistiska epoken som följer på den naturalistiska.

Specifikt för den naturalistiska epoken är att författarna i mycket stor utsträckning försöker återge faktiska iakttagelser och låter sina karaktärer utvecklas enligt ett logiskt mönster. Under denna epok var man också mycket intresserad av att skildra de lägre samhällsklasserna och de svårigheter under vilka dessa levde.

Kafkas Förvandlingen bryter tvärt mot denna tradition då handlingen i historien snarare kan beskrivas som absurd. En man vaknar upp som skalbagge! Kafka är just känd för de absurda inslagen i sina romaner eller känslan av att man befinner sig i en mardröm som huvudpersonen inte kan ta sig ur. Så du ska nog snarare passa in Kafka under expressionism eller absurdism!

Bra material om Kafka och litteraturriktingar hittar du i:
– Litteraturens historia i världen av Olsson & Algulin (Norsteds)
– Litteraturens historia 1914-1945 (Band 6) (Norsteds)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: