Kan man på något sätt få en kopia på Hjo nya tidning med utgivn.år från 1891? Håller på med släktforskning och min mammas farfar var boktryckare och utgivare av tidningen.

2009/03/24

Jag har sökt både på Internet och i biblioteksdatabaserna B-sök och Libris, men kan inte se att Hjo nya tidning eller Hjo tidning, som den hette 1891, finns på mikrofilm för det året. Kungliga Biblioteket i Stockholm och Göteborgs universitetsbibliotek, Kurs- och tidningsbiblioteket har den på mikrofilm för åren 1847-1860, med några luckor på Kungliga Biblioteket. Dessa uppgifter hittar du om du söker i Libris webbsök.

Att den 1891 heter Hjo tidning framgår av följande länkar:
http://www.kb.se/soka/bibliografier/tidningar-tidskrifter/
http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/3/3_513.htm

http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/3/3_516.htm
Där finns även din släkting omnämnd.

Det framgår inte var du bor någonstans, men om du bor i Stockholm eller Göteborg kan du höra med ovanstående bibliotek. Du kan även vända dig till ditt lokala bibliotek och be dem söka vidare om det går att fjärrlåna mikrofilmer om de över huvudtaget finns någonstans. Det är möjligt att Hjo bibliotek har tidningslägg eller mikrofilm, fast det inte framgår av deras webbkatalog. Ta kontakt med ditt lokala bibliotek så kan de hjälpa dig leta vidare. Du kan även kontakta Hjo bibliotek direkt först för att höra om de har något arkiv. Deras hemsida.

Du kan även kontakta Hjo tidning för att höra om de har något arkiv med artiklar från aktuellt år, eller möjligen hela tidningslägg. Här är en länk till deras hemsida med kontaktuppgifter.

Annonser

One Response to “Kan man på något sätt få en kopia på Hjo nya tidning med utgivn.år från 1891? Håller på med släktforskning och min mammas farfar var boktryckare och utgivare av tidningen.”

  1. crex Says:

    Man kan undra när vi i Sverige får åtkomst till digitaliserade gamla tidningar på nätet. Finns några sådana planer överhuvudtaget? I USA har man kommit en bit på vägen med både betal- och gratistjänster.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: