Söker en spännande roman som utspelar sig i Indien. Skall bli present till en svensk man, 60+.

2009/03/06

Här kommer några förslag på riktigt bra böcker som utspelar sig i Indien, (beskrivningarna är hämtade från bok.nu). Alla finns inte att få tag på i inbunden form.

De små tingens gud av Arundhati Roy: Rahel återvänder till Ayemenem, den barndomens spelplats där allting började 1969 och kanske också slutade. Ayemenem en by i den syd-indiska delstaten Kerala, bubblande av känslor, dofter, smaker, röster, färger. En sprickfärdig mango, hemvist också för De Små Tingens Gud.
I en bred, dramatisk och djupt berörande släktkrönika vävs här den indiska historien samman med släktgroll, jordisk lust, tvillingars oåtkomliga symbios, religions- och klassklyftor. Kastsystemet har byggt murar kring kärleken. Det finns stränga regler för vem som får älska vem. Och hur mycket. Men det är inte alla som lyder. (Finns inbunden och kartonnage)

Berättelsen om Pi av Yann Martel: Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker. Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra. (Finns pocket och ljudbok)

Midnattsbarnen av Salman Rushdie: Indien blir självständigt i augusti 1947. Den natten föds de 1 001 midnattsbarnen. De är länkade vid historien, fångar landets öde. De har också magiska gåvor. Saleem Sinai, född i tolvslagets dovt darrande sekund, kan avläsa alla tankar, från makthavarna till tiggarna i slummen. Med sin stora känsliga näsa har han ett olycksbådande väderkorn för människors nycker och samhällets strömkantringar. Kring denne bisarre hjälte växer en myllrande rik och sagoskimrande skröna fram, ett epos om Indiens våldsamma historia i en tid av svek, förtryck och förlorade illusioner. Midnattsbarnen kom ut 1980 och blev Salman Rushdies stora genombrott, den roman som lade grunden till hans världsrykte. (Finns pocket)

Dagar i Mahuldiha av Anita Agnihotri: Dagar i Mahuldiha tar oss med till byarna i Orissa och Västbengalen. Här i östra Indien står striden mellan lokalsamhället och den globala omvärlden och här sätts den indiska demokratin på prov. Utöver romanen innehåller boken ett par noveller och reportage. Här finns starka naturskildringar och gripande porträtt av människor som kämpar för en bättre tillvaro, ofta kvinnor som går samman. Anita Agnihotri berättar på en gång ömsint och djärvt samhällskritiskt. Det är vardagens Indien som doftar från boksidorna. (Finns inbunden)

Bittert arv av Kiran Desai: Vinnare av Booker-priset. ” Bittert arv av indiska Kiran Desai är en alldeles fantastisk historia, ljus och melankolisk, rolig och smärtsamt vacker. ” (Femina) ”Överdådig och stark. Ännu ett välkommet bevis på att Moder Indiens möte med det engelska språket fortsätter att alstra nya barn som är slösande rikt begåvade. ” (Salman Rushdie). I en dimhöljd by vid Himalayas fot lever en pensionerad och bitter indisk domare med sin älskade hund och hunsade kock. Tillvaron vänds upp och ned när hans barnbarn, den unga Sai, blir föräldralös och kommer för att bo hos honom. (Finns pocket och inbunden)

Påven av Indien av Ib Michael: Allt har han förlorat – sitt namn, sin titel och sitt land. Inkahövdingen Don Felipe befinner sig i en liten by uppe i Anderna. Hans folk har plågats av de spanska erövrarnas grymheter och drabbats av deras medförda sjukdomar. Nu är hans egen tid på väg att rinna ut och han beslutar sig för att skriva ett brev till den spanske kungen. I brevet vädjar han till kungen att ingripa innan det är för sent. Sedan beger sig Don Felipe tillsammans med sitt barnbarn på en strapatsrik resa över berg och genom djungler till Lima varifrån brevet ska skickas till Spanien. Påven av Indien är en gripande berättelse om en man som in i det sista kämpar för en rättvis värld. (Finns inbunden)

Klassikern Siddharta av Herman Hesse kan förstås också vara ett förslag men den finns i nuläget bara att köpa som ljudbok.

Hoppas att du hittar någonting som passar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: