Var hittar jag information om författaren Carolyn Keen som skrev Kitty-böckerna

2009/02/24

Jag hittade följande material i databasen Alex
Utskriven från http://www.alex.se, den 23 februari 2009

Keene, Carolyn
Pseudonym

En av de allra mest kända långserierna för barn och ungdom är utan tvekan Kitty-böckerna. Serien skapades av det amerikanska Stratemeyer-syndikatet för en internationell marknad. Den första boken ”Kitty som detektiv : klockmysteriet” (The Secret of the Old Clock) utkom 1930 i USA och översattes till svenska 1952. För pojkar gav syndikatet då redan ut serien om Bröderna Hardy och Kitty var tänkt som ett alternativ för flickorna. Under mer än 70 år har alltså serien hållits vid liv, mer än 300 böcker har hittills kommit och populariteten bland läsarna håller i sig. Författarnamnet Carolyn Keene har hela tiden varit en pseudonym och böckerna har skrivits av en stab olika författare. Kitty-gestalten utformades ursprungligen av journalisten Mildred Wirt Benson som skrev ett tjugotal av de första böckerna medan Edwards L. Stratemeyers egen dotter Harriet S. Adams senare bidrog med ett stort antal böcker ända fram till 1970-talet. Det framgångsrika konceptet och standardmönstret för böckerna håller än, även om uppfräschningar och bearbetningar av gamla böcker förstås förekommit. En ständig anpassning till ett nutida samhälle och en ny läsekrets sker.

Den problemlösande hjältinnan Kitty – i ursprungslandet Nancy Drew – är huvudperson. Hon är den eviga 18-åringen, utrustad med såväl bra utseende som inre kvalitéer i form av en god karaktär. Hon bevarar sitt lugn och använder sitt kvicka huvud i alla situationer. När hon skapades var hon en motvikt till dåtidens flickbokshjältinna genom att vara både intelligent och handlingskraftig. Mallen för böckerna följer ett likartat mönster. Kitty får ett uppdrag och varnas samtidigt för att ta sig an fallet. Men hon väljer att jobba vidare och lyckas lista ut vem som är skurken. För att få honom eller henne fast gillras fällan som skurken går i. Personbeskrivningen är svart/vit och det finns inga försök att sätta in brottsligheten i ett socialt sammanhang. Kitty klarar sig galant undan alla faror, kör runt i sin sportbil och uppvaktas av den trogne pojkvännen Ned och umgås med kompisarna Bess och George.
Trots att böckerna under åren mött kritik för sin stereotypa uppbyggnad och schablonartade karaktärer har de varit mycket populära hos sin läsekrets. Tryggheten i en förutsägbar handling och en lättbegriplig intrig kan vara en sak som tilltalar en ung och ovan läsare. Samtidigt kan Kitty utgöra en förebild som tuff, smart och framgångsrik tjej.
Sedan några år tillbaka finns också en serie om Lill-Kitty under författarnamnet Carolyn Keene. Dessa är förstås tänkta för yngre läsare och innehåller ”snällare” äventyr. En annan serie mysterieböcker under författarnamnet som gavs ut i Sverige under några decennier från 1950-talet och framåt var böckerna om Mary och Lou.

Jag hittade även detta på bokkanalen
http://www.kanalen.org/bok/lasvart.php?id=88&sort=4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: