Jag har hört talas om fiskblötare på Lilla Torg i Malmö. Var finner jag information om yrket? Vilka var fiskblötare?

2009/01/09

Det verkar ha varit mestadels kvinnor som jobbade som fiskblöterskor och det handlade om att man lade fisk, fram för allt lutfisk i blöt.

Här kommer en text från sidan http://www.dgl.se Den goda lutfisken.

FISKBLÖTERSKORNA
Redan i 1500-talets svenska köpstäder har tydligen torrfisk saluförts i blötat skick. Man kan anta detta på grund av att de privilegierade fiskmånglarna, som vanligen var kvinnor, bar yrkestiteln ”fiskblöterskor”, resp. ”fiskblötare”. Huruvida även lutad fisk ingick bland deras varor vet man inte med säkerhet, men det är sannolikt. Stiftelsen Helga Lekamens gille hade 1519 en lutbalja stående i sin badstuga. När Bellman ett par århundraden senare i Fredmans epistel nr 69 skriver om Mollberg, dansmästaren : ”Nu sprang lian över disken bums i en så, där krögarmor har fisken. Himmel, ack se på hur luten droppar av syrtuten” visar detta att man på hans tid i huvudstaden sålde lutfisk till avhämtning på krogarna. Eljest köpte man den hos fiskblöterskoma vid Kornhamnstorg.

Det står även lite i Nationalencyklopedien:

Tidigare var dock lutfisk en allmän helg- och festrätt, som även åts vid bl.a. bröllop, Mårten och midsommar. Ett yrke ”fiskblötare” omtalas i Stockholm, Uppsala och Enköping under 1500-talet och ansågs lämpligt för ensamstående kvinnor.

Tyvärr har jag inte hittat någon litteratur om yrket men om du bor i Malmö rekommenderar jag ett besök i bibliotekets Malmösamling. Här finns kunnig personal som kan hjälpa dig att söka fram mer information om ämnet. Den finns på fjärde våningen i slottet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: