Jag undrar hur man vet att allting i böckerna i biblioteket stämmer som man lånar. Har man någon som kontrollerar detta eller hur går det till. Jag undrar också om ni kan ge exempel på böcker som handlar om hur man tränar som en gymnast.

2008/12/30

Grundprincipen när det gäller all information, i böcker och tidningar, på webben och så vidare är att man själv måste förhålla sig så kritiskt som möjligt och försöka ta ställning till vad som är ”sant” och inte. När det gäller böcker så är det ju en ganska lång process att få en bok utgiven. Författaren måste få den antagen på ett bokförlag och där arbetar flera personer med att redigera och faktagranska boken. På biblioteket försöker vi sedan köpa in böcker av god kvalitet. Men viktigt att komma ihåg är att varje bok är resultatet av författarens eget urval av faktauppgifter, budskap, syfte och så vidare.

Det finns flera bra sidor på webben där du kan läsa mer om källkritik. Sök på det ordet så får du flera bra förslag.

Du frågade också om någon bok om hur man tränar som gymnast, och här kommer ett förslag:
Arkaev, Leonid & Suchilin, Nikolai: Gymnastics. How to create champions (2004)

Sök gärna efter fler böcker i den nationella bibliotekskatalogen Bibliotek.se Där kan du se vilka böcker som finns på olika bibliotek i Sverige. Jag sökte på ord som gymnast, gymnastik, elitgymnast.

Ett annat tips är att gå till Gymnastik- och idrottshögskolans webbplats.  Om du där klickar på länken bibliotek, så kan du söka bland deras böcker.

De har också en Guide till informationssökning, och om du klickar på den länken så kan du sedan klicka på Källkritik för att få mer information om det.

Du kan också klicka på deras Länklista för idrott & hälsa för att få tips på webbplatser om gymnastik. Där får du till exempel tips på Gymnastikförbundets webbplats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: