I bostadsrättsföreningen där jag bor har man (styrelsen) bestämt att måla om i trapphusen. Färgen de valt är hemsk och grisskär. Kan vi som bor i ett av husen klaga och bestämma en annan mer diskret färg? Vi är alla i huset överens. Huset är från fyrtio-talet och det skulle se mycket bättre ut med lite mer varma beige, mocca-toner.

2008/12/11

Det här frågan kan jag inte ge dig något direkt svar på. Eventuellt kan man kalla till extramöte om tillräckligt antal medlemmar i bostadsrättsföreningen så önskar, och ta upp frågan där. Det beror på vad det står i föreningens normalstadgar vad ni kan göra. Rent personligen tycker jag att styrelsen borde lyssna på de boende i huset vad de önskar. Om inte, kan ni kanske rösta fram andra styrelsemedlemmar nästa årsmöte?

Om du eller bostadsrättsföreningen tillhör HSB kan du kontakta dem för hjälp. Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt få juridisk rådgivning över telefon. HSB Riksförbund tillhandahåller också juridiskt stöd för HSBs regionala föreningar och bostadsrättsföreningar:  Juridisk rådgivning
Telefonjour på tel. 08-785 36 36 vardagar kl 11-13.

Du hittar lite information om rättigheter och skyldigheter för dem som bor i bostadsrättsförening och dess styrelse, t.ex. när det gäller underhåll: Rättigheter och skyldigheter

Det finns även en annan centralorganisation för bostadsrättsföreningar, SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB: SBC:s medlemsservice.
Den vänder sig enbart till styelseledamöter i bostadsrättsföreningar och på hemsidan står det: ”Har du frågor som enskild bostadsrättshavare ska du vända dig till styrelsen i din förening, juridiska avdelningen på en bank, konsumentrådgivningen i din kommun eller till praktiserande jurister.”

Du kan således även kontakta konsumentvägledaren i din kommun, som förhoppningsvis kan lotsa dig rätt eller ge dig ett direkt svar.

Här är även några boktips om boende i bostadsrättsföreningar som ev. kan innnehålla några tips:
ISACSON, P., Bostadsrättsboken. – Nyutg., helt omarb. och uppdaterad, 2006

UGGLA, I., Bo i bostadsrätt. – 3. uppl., 2003

Kanske kan du även få hjälp av kommunens stadsbyggnadskontor.
Men det är väl mera fasadfärg på hus som de brukar ha synpunkter på.

Detsamma gäller nog både kommunantikvarie (kommunen) och länsantikvarie (länsstyrelsen). De brukar bli inblandade när det gäller äldre hus som lyder under kulturminnesvårdslagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: